Do góry

Desery Przepis na:

Trufle migdałowe

Przepis dnia 2010-05-09
Trufle migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 635

Dodano:

Odsłon: 8681

Pyszne czekoladki, idealne do popołudniowej kawy...

Składniki

  • mielone migdały, 30 g
  • masło, 2 łyżki
  • Śmietana 30%, 3 łyżki
  • grubo pokrojona biała czekolada, 225 g
  • esencja migdałowa, do smaku
  • Brandy, do smaku
  • czekolada do oblania (może być każdy rodzaj)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Po 2 minutach wymieszać. (W razie gdyby masa się rozwarstwiła, dodać trochę gorącej kremówki i ciągle mieszając podgrzać, aż masa zrobi się jednolita.)

  2. Dodać esencję migdałową, migdały i alkohol. Wymieszać, zostawić do ostygnięcia , wstawić do zamrażalnika na godzinę.

  3. Z masy formować kulki, wstawić na 30 minut do zamrażalnika i oblewać roztopioną na parze czekoladą. (można je ozdobić migdałami w całości) Wstawić na jakiś czas do lodówki. Smacznego! (Przepis pochodzi z książki "Czekoladowy świat", ale trochę go zmodyfikowałam). Maj, 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 09 marca 2011 właśnie zrobiłam, są naprawde genialne :) miałam naprawde problem żeby się powstrzymać przed zjedzeniem masy zanim uformowałam kulki ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pusieczek2 10 maja 2010 na tak podaną kawę już się wpraszam,toż to same pyszności!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 09 maja 2010 Mmmm... Trufelki. I to jeszcze olane czekoladą! Z filiżanką kawy, podane jak na zdjęciu to poezja! PS. Bardzo ładny zestaw deserowy ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń