Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe tratwy

Truskawkowe tratwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 742

Dodano:

Odsłon: 166

Pyszny deser z truskawkami. Kusi i trudno się oprzeć :)

Składniki

  • Składniki na 10-12 bez:
  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • Truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
    Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy.
    Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni.
    Bezy suszymy 60 minut.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na wystygnięte bezy (można zrobić to szprycą).

  3. Całość dekorujemy truskawkami i gotowe :)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń