Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowo-migdałowa tarta

Truskawkowo-migdałowa tarta

Autor: ilia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 627

Dodano: 20.06.2010

Odsłon: 4205

Pyszna i szybka tarta idealna do truskawek i innych owoców sezonowych

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z migdałami i cukrem, dodaj 2 jajka i posiekane masło. Ciasto należy szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Formę do tarty wylep 3/4 ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz przez 10 minut.

  2. Lekko złote ciasto wystudź, posmaruj 2 łyżkami konfitury i powykładaj na nią gęsto truskawki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż z nich kratkę na tarcie. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego tym razem do 180 st C i piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu tartę posmaruj pozostałą konfiturą utartą z 1 łyżką wody. Smacznego! * Przepis oparty na tartach z przepisów zamieszczonych w "Claudii" Czerwiec, 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń