Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 7385

Dodano: 19.06.2017

Odsłon: 3208

latem najlepiej smakują ciasta na zimno z sezonowymi owocami. polecam smaczny, delikatny sernik truskawkowy

Składniki

  • Masa serowo-truskawkowa:
  • mascarpone 50 dag
  • truskawki 40 dag
  • śmietanka 30% 500ml
  • galaretka truskawkowa 2 op.
  • cukier puder ok. 2 łyżki (zalezy od słodyczy truskawek)
  • dodatkowo:
  • biszkopty ok. 10-15 dag
  • galaretka truskawkowa 1 op.
  • truskawki na wierzch
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i przestudzić. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułozyć biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.
    Blenderem zmiksować serek mascarpone i truskawki. Dolać przestudzoną, płynną galaretkę i wszystko krótko zmiksować do uzyskania gładkiej mieszanki. Umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
    Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (ilość według uznania). Dodać do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i wymieszać delikatnie łyzką lub szpatułką. Przelać delikatnie na biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na stężałej masie. Polać je wystudzoną galaretką rozpuszczoną w 400ml wody. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń