Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka pieczone z warzywami

Udka pieczone z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 3573

Dwie pieczenie przy jednym ogniu, czyli udka pieczone z warzywami to świetna i smaczna propozycja obiadowa!

Składniki

  • udka z kurczaka 6-7 szt
  • oliwa orzechowa 2 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2/3 łyżeczki
  • kucharek 2/3 łyżeczki
  • ziemniaki 4-5 szt
  • marchew 2-3 szt
  • pieczarki 7-8 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z oliwy, rozdrobnionego czosnku i przypraw przygotować marynatę; wszystko ze sobą połączyć. Udka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć, dokładnie obtoczyć w marynacie. Pozostawić na ok. 45 min. Jarzyny obrać/umyć i pokroić w plastry. Posypać kucharkiem, majerankiem i wymieszać. Na dużej blasze poukładać udka, "obsypać" jarzynami i włożyć do nagrzanego do temp. 160 stopni piekarnika.

  2. Najpierw przez ok. 30 min. piec pod folia aluminiową, a następnie przez ok. 60 min. bez przykrycia. Upieczone udka podawać razem z jarzynami na półmisku :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń