Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami.

Walentynkowa szarlotka z kawałkami jabłek i bakaliami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1451

Dodano:

Odsłon: 184

Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę, którą bardzo uwielbiamy, poza sernikiem to nasze drugie ulubione ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować ją w takiej nietypowej formie, bo w Walentynkowej. Podoba się Wam? Szarlotkę ozdobiłam serduszkami w różowym kolorze. Według mnie ładnie wyszło. Tym razem jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę źle się kroiła. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania
  • Nadzienie:
  • 3 duże niezbyt twarde jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolicy
  • 1 łyżka bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie.

  2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

  3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem.

  4. Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach.

  5. Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

  6. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy około 23 cm.
    Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń