Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek radosny ku czci pierwszych, maleńkich, świeżych jagód.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 445
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 143
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5541
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1113
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1233
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 445
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 143
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5541
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1113
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1233
Składniki
ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty Na stolnicy lub w dużej misce połącz mąkę oraz cukier puder. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie ułóż na nim zimne żółtka. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na całą godzinę. W międzyczasie możesz wysmarować formę do pieczenia tarty masłem oraz oprószyć mąką . Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkuj je sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na przygotowaną wcześniej formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło. Tak przygotowaną formę wstaw z powrotem do lodówy na czas przygotowywania masy serowej.
ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty Uwaga! Wszystkie składniki nadzienia powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągnij je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Twaróg zmiel w maszynce dwukrotnie. Wrzuć go do dużej michy, dodaj cukier i miksuj przez chwilę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj śmietanę, lekko roztrzepane jajko, ekstrakt waniliowy i znów połącz przez krótką chwilę składniki. Na końcu przesiej do masy mąkę i ostatni raz zmiksuj całość. Gdy przygotowujesz masę sernikową, obowiązuje Cię kardynalna zasada: „nadgorliwość gorsza od faszyzmu”. Im dłużej i bardziej zaciekle miksujesz, tym bardziej napowietrzasz masę, która w związku z tym będzie rosła w piekarniku, jak szalona, a następnie opadnie tworząc mało estetyczny krater. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksuj na wolnych obrotach, tylko do połączenia.
UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Schłodzoną formę wyciągnij z lodówy i na powierzchnię ciasta wysyp tartą bułkę. To bardzo ważne, bułka stworzy barierę, dzięki której masa serowa nie będzie zbyt mocno nawilżać spodu, więc ciasto pozostanie kruche i zwarte. Na tak zabezpieczony spód przełóż masę serową, wyrównaj wierzch, a następnie na całej powierzchni rozsyp jagody. Gotowe! Zostało Ci już tylko upichcić tartę. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Nie maltretuj tarty podczas pieczenia, nie dziub jej, nie zaglądaj, nie otwieraj piekarnika. Jeśli to zrobisz, odpłaci się, spektakularnie opadając pośrodku. Po upieczeniu wyłącz grzałkę i pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchyl drzwiczki i w takiej jamie pozostaw je na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągnij dumnie tartę i wystudź całkowicie na kuchennej kratce. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia, gdyż cierpliwość Twoja nagrodzona zostanie pięknym i pysznym wypiekiem! Tartę przechowuj w lodówce, lecz pamiętaj by pół godziny przed planowanym podaniem ogrzać ją do temperatury pokojowej.