Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne placuszki

Przepis dnia 2019-03-19
Warzywne placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 5274

Dodano:

Odsłon: 6503

Zmodyfikowane do zdrowszej wersji kotlety ziemniaczane. Bez tłuszczu, bez smażenia. Pieczone w piekarniku.

Składniki

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 surowa marchew
  • 1 surowa cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz czarny do smaku.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przetrzeć przez tarkę o drobnych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cukinię dobrze wypłukać i ze skórką zetrzeć. Cebulę poszatkować i podsmażyć na złoty kolor. Do smażenia dodać ulubione przyprawy, u mnie była papryka czerwona słodka. Warzywa i usmażoną cebulkę wymieszać ze sobą. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy.

    Wyrobić i utworzyć 12 sztuk placków.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w 160* 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń