Do góry

Zupy Przepis na:

Wątrobiane kluski na rosole

Wątrobiane kluski na rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 1015

Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej. Wątróbkę można zmielić na drobnych oczkach w maszynce.

Składniki

  • 3 l rosołu dobrze doprawionego
  • 2 szk mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1 szk wody
  • ok. 400 g wątróbki drobiowej
  • ok. 1/2 szk bułki tartej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, wodę i jajka dokładnie wymieszać.
    Wątróbki za pomocą noża zetrzeć na desce ( błonki zostaną nam na desce ) lub zmielić na drobnych oczkach.
    Wątróbkę dodać do ciasta, wymieszać a następnie dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
    Masa ma być gęsta.
    Na gotujący się rosół kłaść łyżeczką małe porcje masy i gotować kluski od wypłynięcia około 15 minut.
    Podawać na gorąco z rosołem i pokrojoną marchewką oraz świeżą natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 sierpnia 2018 Pychota!! przepis jest troche podobny do czeskich pulpecikow watrobkowych w rosole wolowym- uwielbiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń