Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack

Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 18

Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack"

Składniki

  • 600 g wątróbki
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 100 g szalotek
  • ok. 20 g imbiru
  • ząbek czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 ml wywaru z warzyw lub bulionu z kury
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmroź wiśnie. Obierz i pokrój w piórka szalotki, posiekaj obrane imbir i czosnek. Oberwij liście tymianku.

  2. Zeszklij wszystkie (poza wiśniami) w garnku na 2 łyżkach oliwy. Następnie wlej wino i zredukuj je o połowę na wolnym ogniu. Dodaj ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj. Dolej wywar i zagotuj. Zagęść skrobią ziemniaczaną. Włóż wiśnie i gotuj przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Sos zostaw pod przykryciem na wyłączonym ciepłym palniku.

  3. Umyj wątróbkę, starannie osusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym maśle przez ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, dobrze wymieszaj. I ewentualnie dopraw.

  4. Podawaj natychmiast. Świetnie smakuje z kremowym purée ziemniaczanym.

  5. czas przygotowania: ok. 40 minut, dla 4 osób

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń