Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka po wenecku z polentą

Wątróbka po wenecku z polentą

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4254

Dodano:

Odsłon: 3651

Najpopularniejsze z podrobów. Jak widać - nie tylko w Polsce. Danie pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej, gdzie, jak w całych północnych Włoszech, bardzo popularnym dodatkiem jest polenta, czyli gotowana mąka kukurydziana. W oryginale wątróbka jest cielęca, ale u nas to trudno dostępny rarytas, więc wykorzystałem drobiowe.

Składniki

  • ok. 40 dag wątróbki
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 dag masła
  • 3 cebule
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki bulionu mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • sól, pierz - do smaku.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmażaj na oliwie z masłem aż się zeszkli (dwie łyżki oliwy zostaw do polenty).
    Posyp (obficie) pieprzem.

  2. Umytą i oczyszczoną wątróbkę osusz dokładnie i obtocz w mące. Możesz do tego celu użyć np. pudełka lub woreczka - wsyp mąkę, włóż wątróbki, zamknij i mocno potrząsaj.

  3. Wrzuć wątróbkę do cebuli i energicznie wymieszaj. Podsmaż na dość dużym ogniu, wlej wino i smaż mieszając, aż odparuje. Dodaj bulion, posiekaną pietruszkę i smaż na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Wątróbkę trzeba smażyć szybko, na dużym ogniu, aby nie stwardniała.
    Jeżeli trzeba - posól do smaku. Uważaj, bo już bulion był słony.

  4. W garnku zagotuj ok. 2,5 szklanki wody z odrobiną soli i dwoma łyżkami oliwy. Wsyp kaszę kukurydzianą i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje, tj. ok 3 minut. Mieszaj energicznie.

  5. Wyłóż polentę na talerze (możesz z niej zrobić za pomocą dwóch zwilżonych łyżek efektowne kulki).
    Na polencie rozłóż wątróbkę z sosem.
    Podawaj gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 marca 2014 A ja chętnie spróbuję wątróbki w takim wydaniu, wygląda przepysznie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 marca 2014 Jeszcze nigdy nie jadłam polenty,muszę wreszcie spróbować.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 11 marca 2014 Fajny pomysł, muszę wypróbować-będzie zrobiona inaczej.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń