Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Węgierski kociołek z papryką i cukinią"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
Składniki
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Następnie oprósz je mąką i dobrze wymieszaj. W garnku rozgrzej olej z masłem, zrumień na nim mięso. Lekko posyp je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę potnij w kostkę. Rozdrobnione warzywa dodaj do mięsa, podlej je bulionem i duś na małym płomieniu. Po 20 minutach dodaj rozgniecione widelcem pomidory wraz z zalewą. Całość duś kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gulasz ponownie przypraw.
Szczypiorek opłucz, osusz , grubo posiekaj. Gotowy gulasz nałóż do miseczek. Każdą porcję udekoruj kwaśną śmietaną i chili. Posyp szczypiorkiem. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.
ok. 55 minut. 1 porcja 780 kcal.
Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, dodaj do niego 2–3 małe kromki chleba razowego na zakwasie (bez dodatków). Całość gotuj na małym płomieniu, aż chleb rozmięknie i odpowiednio zagęści sos.Źródło: Tina