Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieprzowina z fasolą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 346
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 346
Składniki
Fasolę opłucz i zalej 3 szklankami zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na 6-12 godzin. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz solą, słodką papryką oraz 1 łyżeczką majeranku. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Fasolę ugotuj w wodzie, w której się moczyła. Po ok. 30 minutach dodaj do niej listki laurowe oraz pozostały majeranek i gotuj aż fasola zmięknie (kolejne 30 minut).
Tymczasem na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż 10-15 minut, często mieszając. Wlej podgrzany bulion, dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień, duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (30-40 minut).
Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowaną fasolą i dodaj koncentrat pomidorowy. Na suchej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj mąkę, smaż ciągle mieszając 2-3 minuty.
Zasmażkę przełóż do garnka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj jeszcze 5-10 min. Na koniec potrawę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie