Do góry

Desery Przepis na:

wilgotne ciastka kokosowe kokosanki

wilgotne ciastka kokosowe kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1823

Dodano:

Odsłon: 17915

Bardzo lubię kokos i w ciągu trzech dni dwa razy piekłam ciasteczka z dodatkiem tego pysznego orzecha. Ten przepis na kokosanki jest bardzo łatwy i bardzo szybki w wykonaniu. Kokosanki pieczemy tylko 15 minut. Polecam te ciasteczka szczególnie wielbicielom kokosu.

Składniki

  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanka cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i mieszamy z kokosem.
    Nastawiany piekarnik na 175 stopni
    Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryna, posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy za pomocą łyżki małe porcje masy białkowej. Pieczemy na zloty kolor ok 15 minut.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenkamaria 28 lutego 2016 Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.
Tłuszcze trans- to nic innego jak trutka i nie proponujcie ich w przepisach jak dobrze komuś życzycie!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozenkamaria 28 lutego 2016 Oczywiście że 20 dkg a dobrze sprawdzić czy nie z "dodatkiem" chemii.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madison 26 lutego 2016 20 KG ? albo jedna literka za mało, albo za dużo :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 24 lutego 2016 Tez jestem fanka kokosu. Na pewno spróbuję ta wersje kokosków:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń