Do góry

Desery Przepis na:

Winny deser

Winny deser

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7022

Dodano: 06.12.2010

Odsłon: 3758

czyli kisiel dla dorosłych

Składniki

  • 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
  • kilka goźdźików
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki cukru ( lub więcej jeśli lubicie słodkie)
  • 1 szkl. borówek ( u mnie były mrożone)
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (bez mąki i 3/4 szkl. zimnej wody) zagotować w rondelku . W pozostawionej wodzie rozpuścić mąkę i wlać do wrzącej zawartości rondla , gotować jeszcze ok.1 min na małym ogniu i delikatnie (żeby do reszty nie rozciapkać borówek) mieszać.

  2. Gotowy kisiel przelać do pucharów i spożywać na ciepło ... gdy jest zimno lub na zimno... gdy jest ciepło :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń