Do góry

Desery Przepis na:

Wonton z kremem kokosowo-limonkowym

Przepis dnia 2010-03-04
Wonton z kremem kokosowo-limonkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1968

Dodano:

Odsłon: 20325

Delikatne chrupiace wonton z pysznym egzotycznym kremem

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Olej rozgrzac w malym rondelku, smazyc platy ciasta ( pojedynczo) na zloty kolor. Po usmazeniu, odsaczyc na papierowym reczniku

  2. Smietane wymieszac z cukrem, wanillia i smietan-fixem. Ubijac, a kiedy smietana zacznie gestniec dodac sokz limonki i mleczko kokosowe. Gotowym kremem przekladac wonton (po 3 na kazdy deser) posypac cukrem pudrem i udekorowac owocami

  3. Wonton jest idealnym sposobem na szybki deser. Mleczko kokosowe mozna zastapic aromatem kokosowym lub wiorkami. Zamiast podanego w przepisie kremu, mozna uzyc inny krem lub ulubione lody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

granita 05 marca 2010 Salsia - masz racje, kiedy sprobowalam tego deseru to pierwsze co mi przyszlo do glowy to to, ze smakuje jak nasze faworki (tylko, ze bardziej chrupiace)

Mirabelka - przepis ten (a raczej zdjecie) widzialam kiedys przegladajac w sklepie ksiazke na temat kuchnii azjatyckiej. Na zdjeciu wonton byly "przekladane" kulkami lodow. Ja postanowilam sprobowac z kremem z bitej smietany. Dzisiaj znalazlam przepis na pierozki wonton na slodko z malinami i serkiem philadelphia (sprobuje i jak beda dobre to wrzuce przepis)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 04 marca 2010 Zadziwiasz :) nie sądziłam, że z ciasta wonton można robić coś innego niż pierożki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salsia 04 marca 2010 Te placuszki wyglądają jakby były z ciasta podobnego do "naszego" na faworki.Przynajmniej na zdjęciu takie właśnie mi przypomina.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 03 marca 2010 Cookie88- wonton to jest rodzaj ciasta, pocietego na kwadraty, bardzo podobnego do naszego ciasta na pierogi. Chinczycy najczesciej uzywaja wonton do robienia pierozkow z nadzieniem np z kapusty, wieprzowiny, krewetek lub kraba, ktore wrzucaja do zupy przypominajacej nasz rosol. Czasami wonton sa ciete ma cieniutkie paseczki (wtedy nazywaja sie wonton noodles) i sa jak makaron. Innym sposobem wykorzystania wonton jest gotowanie na parze lub smazenie w glebokim tluszczu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń