Do góry

Napoje Przepis na:

Wrocławiak

Wrocławiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 6479

Jeden z nielicznych PRL-owskich "koktajli", kiedyś lekko drogi do zrobienia, ale nie aż tak, aby nie móc się nim cieszyć od czasu do czasu. Na początku lat 90-tych niemal wymarł, przez najazd whiskey i rumu z colą oraz modnych drinków z Zachodu. Przeżył tylko dzięki temu, iż każdy może go zrobić na poczekaniu, bez względu na to, czy wspomina stare prywatki i zabawy po akademikach czy po prostu chce wypić coś innego niż tylko wóda z colą - sztandarowy imprezowy "koktajl" naszych czasów.

Składniki

  • wódka, 40ml
  • Sok cytrynowy, 40ml
  • syrop malinowy, 40ml
  • Lód (opcjonalnie), 3-4 kostki
  • Woda gazowana (opcjonalnie), top-up (40-60ml)
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wlać wódkę do szklanki (jeśli używasz lodu, najpierw wrzuć lód).

  2. Wlać sok cytrynowy.

  3. Zamieszać.

  4. Dodać syrop malinowy (jeśli używasz wody gazowanej to dolej ją
    po syropie i dopełnij szklankę (top-up), ale nie lej więcej niż 40-60 ml).

  5. Zamieszać

  6. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: PRL

Zobacz więcej

Polecane przepisy: wrocławiak

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń