Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka

Zalewajka

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2142

Dodano: 10.02.2017

Odsłon: 1401

Chyba jedna z najprostszych zup. Przypomina mi wakacje u wujostwa na wsi. Zawsze jak cioci zostało miesko drobiowe z niedzielnego obiadu robiła tą zupkę.

Składniki

  • 0,5 litra zakwasu na żur
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 8 - 10 suszonych grzybów
  • 200 ml śmietany 18 %
  • Makaron nitki
  • Gotowane mięsko drobiowe np. Z rosołu
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby wcześniej namaczamy. Kroimy.
    W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody.
    Wrzucamy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy ok. 15 min po czym wlewamy zakwas i wrzucamy mięso.
    Po paru minutach dodajemy śmietanę.
    Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń