Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekane mięsko z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką

zapiekane mięsko z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką

Autor: tusia28

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 60

Dodano: 02.02.2012

Odsłon: 8397

baaardzo smaczne i dość łatwe:)

Składniki

  • mięso mielone, 0,5kg
  • mieszanka warzyw italiano lub świeże warzywa: papryka,cukinia, cebula, marchew, seler naciowy, 400g w paczce
  • cebula, 1szt
  • czosnek, 3 ząbki duże
  • oliwa/olej, 3 łyżki
  • ser żółty, 150g
  • ziemniaki, 1kg
  • Jaja, 2szt
  • CZOSNEK W GRANULKACH, płaska łyżeczka
  • lubczyk suszony, kopiasta łyżeczka
  • pieprz, sół, po szczypcie do smaku
  • suszone chili, pół płaskiej łyżeczki
  • masło do wysmarowania naczynia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięsko podsmażyć na oliwie z cebulką i czosnkiem oraz chili. Dodać warzywa .Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie odkryć pokrywkę i poczekać aż nadmiar wody odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

  2. Ziemniaki ugotować z solą , ostudzić. Przepuścić przez praskę lub zgnieść ugniataczem do ziemniaków. Dodać czosnek w granulkach , lubczyk i jaka. Dokładnie wymieszać. Dodać starty na tarce ser żółty, wymieszać.

  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć mięsko a na to powstałe wcześniej pure z ziemniaków i jajka. Na tą zapiekankę trzeba użyć naczynka 20/30cm lub po prostu takiego jakie macie w domu. Zapiekać w 180 st ok 20-25 min.do zrumienienia się wierzchniej warstwy ziemniaków. Pyyyszne!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń