Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane szparagi z serowym sosem

Zapiekane szparagi z serowym sosem

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4180

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 1944

Pyszne szparagi ukryte w beszamelowo-serowym sosem. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować.

Składniki

  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • oliwa
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie myjemy, następnie odrywamy na dole twarde końce. Złamią się sama w miejscu w którym należy. Wystające części przy pieczeniu szparagów smarujemy oliwą. Układamy je w naczyniu żaroodpornym solimy i pieprzymy do smaku.

  2. Roztapiamy w garnuszku łyżkę masła następnie dodajemy łyżkę mąki od serca ta łyżka :) Energicznie mieszamy po chwili dodajemy mleko. Gotujemy kiedy temperatura się znacznie zwiększy energicznie mieszamy sos, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sos zacznie gęstnieć wtedy dodajemy połowę sera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Szparagi zalewamy masą serową a na wierzchu posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku 23 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 maja No, już pojawiły się...ale czekam na full sezon <3 Ubóstwiam szparagi <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 maja No i to jest idealny przepis na obecną chwilę :) Parę dni temu robiliśmy podobne, a takie młode smakują zaj..., no super smakują xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń