Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3056

Dodano:

Odsłon: 6538

Sycące danie wegetariańskie. Zielono-żółte:)

Składniki

  • 1 główka brokuła
  • mała główka kalafiora
  • 4 ziemniaki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • śmietanka 12% 100ml
  • sól, pieprz
  • Ser żółty do posypania
  • Sos:
  • 1 jogurt naturalny (lub 2)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeży mały ogórek
  • zielona pietruszka
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa gotujemy, każde osobno. Ziemniaki mogą być lekko twardawe, dopieką się. Kroimy je w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastry masła, na to pokrojone ziemniaki, wykładamy resztę warzyw, zalewamy to śmietanką doprawioną solą i pieprzem.

  2. Wszystko posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ser stopnieje.

  3. Wyjmujemy i podajemy porcyjki polane sosem z podanych składników:) Ogórek oczywiście trzemy na tarce o dużych oczkach:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń