Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2008 Ocena: 45325

Dodano:

Odsłon: 7454

Czas na relaks przy gotowaniu. Gotujemy ryż, w tym samym czasie przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;)

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sos:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

    Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy.

    Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż.

    Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń