Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa

Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa

Autor: Homer

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 174

Dodano: 21.11.2010

Odsłon: 8152

Dla smakoszy cukinii

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości maks 0,5cm. Gotujemy je na półtwardo w lekko osolonej wodzie- ja gotuje mas 3 min. (zależy to oczywiście od gatunku ziemniaka. Używam gat. denary, więc tyle wystarczy). Po ugotowaniu odcedzamy.

  2. Cukinie kroimy podobnie jak ziemniaki w 0,5cm plastry.

  3. Boczek surowy wędzony kroimy również w cienkie plastry.

  4. Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwowo w wcześniej wysmarowanej masłem brytfannie. Kolejność warstw: ziemniaki (układamy tak aby zakryć całą powierzchnię brytfanny; warstwa dowolna, w zależności od zastosowanej ilości ziemniaków); cukinia, boczek

  5. Warstwę ziemniaków i warstwę cukinii przyprawiamy pieprzem,ziołami prowansalskimi i małą ilością soli.

  6. Tak utworzony przekładaniec z ziemniaków, cukinii i boczku polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przepis w pkt. 7 :)

  7. Sos do polania: na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy do tego posiekany ser pleśniowy. Całość do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pieprz do smaku.

  8. Sos przelewamy na wcześniej przygotowany przekładaniec. Posypujemy niewielką ilością oregano.

  9. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180''''C i zapiekamy ok. 30min. (jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaki od spodu czas możemy wydłużyć do 45min i podnieść temp. do 200''''C

  10. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń