Do góry

Desery Przepis na:

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 98

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni nie tylko dobrze smakuje, ale również ma ładniejszy kolor niż to zwykłe ;) Dodatek białego sera i malin stworzył niecodzienną kompozycję smakową.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • 125 g masła lub margaryny
  • Nadzienie:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 1/2 laski wanilii
  • ok. 32 średniej wielkości maliny
  • Dodatkowo:
  • białko do posmarowania wierzchu
  • dowolny lukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.

    Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

    Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze. Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.

    Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.

    Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.

    Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

    Po wystudzeniu lukrujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń