Do góry

Śniadania Przepis na:

ZAWIJAŃCE z marchewką i makiem

ZAWIJAŃCE z marchewką i makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6023

Dodano:

Odsłon: 7890

Już pierwszą próbę łączenia tych smaków robiłam, wyszło świetnie. Marchew, mak i limonka, wspaniale się komponują, bułeczki długo zachowują świeżość. Taki zawijaniec w pracy narobi innym apetytu.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 300 g
  • Drożdże 30 g
  • 1 żółtko
  • tarta marchew 60 g
  • suchy mak 1 pełna łyżka
  • cukier 20 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • pół na pół mleko+ śmietanka 12 % około 100 ml
  • Posypka: skórka z 1-2 limonek
  • białko do smarowania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, nie odciskamy jej, ale wykorzystujemy bez nadmiaru soku.
    Do miski przesiewamy mąkę, kruszymy drożdże, zasypujemy 5 g cukru.
    Żółtko roztrzepujemy z pozostałymi 15 g cukru, zalewamy je letnim mlekiem.
    Do miski z mąką dodajemy wszystkie składniki, zagniatamy dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość poniżej 1/2 cm.
    Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy skórką z limonki i zwijamy do środka dwa przeciwległe boki.

  2. Następnie kroimy wałeczek w 1,5-2 cm paski. rozkładamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Pieczemy w 190 C kilkanaście minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń