Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zawijaski z jabłkami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1012
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 80
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1012
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 szklanki letniego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 2-3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Pozostałą mąkę przesiej, wsyp do niej cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pozostałe mleko, tłuszcz, majonez oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.
Umyte jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cienkie plastry. Ciasto przełóż na stolnicę lub blat. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5 mm. Wytnij z niego 15 pasków.
Każdy pasek posmaruj białkiem, rozłóż plastry jabłek, posyp cynamonem i zwiń. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20-30 minut aż podwoją objętość. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy wystygną, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie