Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka w miodzie i musztardzie"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki tak, aby kostka znajdowała się w środku. Miksujemy słodką i ostrą paprykę, majeranek, tymianek, mielony kminek, sól, pieprz, sos sojowy i 3 łyżki oleju. Tą marynatą nacieramy żeberka. Cebulę i czosnek siekamy. Przekładamy do żeberek. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy żeberka bez cebuli i czosnku, obsmażamy z każdej strony. Żeberka wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek.
W miseczce mieszamy miód, musztardę i sok z cytryny. Glazurą nacieramy żeberka. Podlewamy tłuszczem z patelni, dodajemy cebulę i czosnek, przykrywamy. Zapiekamy 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 170°C.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji około 2,40 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 354 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 17 gŹródło: Rewia