Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone

Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 214

Dodano: 19.12.2016

Odsłon: 310

Niesamowite, aromatyczne, esencjonalne

Składniki

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • kilka plastrów boczku wędzonego (o grubości ok.3 mm)
  • 3 spore cebule
  • 200 g śliwek suszonych
  • 2 garście suszonych grzybów
  • ok. 700 ml piwa
  • Sól/pieprz/kminek do natarcia żeberek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej natarłam żeberka solą, pieprzem i kminkiem.

  2. Suszone grzyby namoczyłam. Na dnie kociołka ułożyłam plastry boczku i odczekałam, aż zacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu i w miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości.

  3. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. Coś wspaniałego!

  4. Uwagi:

    - użyłam ok. 500 ml piwa Komes Poczwórny Bursztynowy i ok. 250 ml piwa na miodzie gryczanym (browar Jabłonowo)

    - w celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń