Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka zapiekane z fasolą

żeberka zapiekane z fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 3468

Pyszne danie dla wielbicieli żeberek:) Przepis mojej mamy:)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić. Natrzeć majerankiem, solą, pieprzem, posmarować keczupem. Tak przygotowane mięsko przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki.

  2. Mocno rozgrzać olej na patelni, wrzucić żeberka i zarumienić na silnym ogniu. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Fasolę odsączyć, opłukać i rozłożyć równą warstwę na żeberkach.

  3. Sos: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sokiem pomidorowym oraz przeciśniętym czosnkiem. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać żeberka, całość przykryć i piec ok. 30 min w 200 stopniach. Zdjąć pokrywę i zapiekać 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń