Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pieczone na patelni

Ziemniaki pieczone na patelni

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 155

Dodano: 21.11.2016

Odsłon: 4578

Chrupiące ziemniaki z boczkiem, pieczone na patelni.

Składniki

  • ziemniaki ok. 0,5 kg
  • boczek ok. 15 dag
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane, pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min. Musimy być czujni by ich nie rozgotować.
    W między czasie kroimy nasz boczek w cienkie paski.
    Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i odcedzone, na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, solidnie rozgrzewamy i na gorący tłuszcz przekładamy ugotowane ziemniaki , ogień powinien byc dość intensywny przez cały czas pieczenia.
    Teraz naszym zadaniem jest stać na straży, by ładnie opiekły się z każdej strony.
    Ziemniaki smażymy ok. 20- 25 minut. Mniej więcej po 10 min. od rozpoczęcia smażenia ziemniaków, dodaję boczek. Połowa czasu wystarczy mu by stał się chrupki.

    Po 25 minutach mamy gorące,chrupiące ziemniaki okraszone boczkiem gotowe do spożycia.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń