Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Zupa chrzanowa"

Składniki

  • 30 dag wiejskiej kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • marchew
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • słoiczek chrzanu (300 g)
  • 2
  • 5 litra wody
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrój boczek w dużą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek. Lekko posól wodę i gotuj ok. pół godziny. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na połówki.

  2. Przełóż chrzan do garnuszka, wlej trochę gorącego wywaru i wymieszaj. Przelej do garnka, zagotuj całość. Na koniec zapraw zupę śmietaną (może być z dodatkiem płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej), przypraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

  3. Obrane jajka rozłóż do talerzy, zalej gorącą zupą. Posyp posiekaną natką. Podaj z pieczywem lub ziemniakami. Do barszczu możesz dodać trochę świeżo utartego chrzanu, zupa ma wtedy bardziej intensywny aromat.

  4. Porcje: 6. : 40 min. Cena: 1,20. Kalorie: 320.

  5. Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń