Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Zupa koperkowa"

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 20 dag selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszenej
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 5 szklankami zimnej wody. Zagotuj (nim woda zawrze, usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru!). Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posól. Zmniejsz płomień i gotuj dalej 15 minut.

  2. Warzywa obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru i gotuj razem kolejne 15 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką. Ostrożnie wlej do gotującej się zupy. Podgrzewaj, mieszając, aż całość ponownie zawrze.

  3. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Wrzuć do zupy. Ponownie posól do smaku. Zupę możesz podawać także z ryżem albo zacierkami (zamiast ziemniaków).

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń