Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z botwinki na żeberkach

Zupa z botwinki na żeberkach

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1756 Ocena: 40393

Dodano: 30.05.2017

Odsłon: 581

Jak zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy przynajmniej kilka razy zjeść zupę. Liście są niesamowicie smaczne i delikatne, nadają się do sałatek i surówek.

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki
  • śmietana 18%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka gotujemy z liściem laurowym i ½ łyżeczki soli, do miękkości mięsa (od zimnej wody - ok. 1,5 l ). Następnie wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę.
    Do wywaru dodajemy, czosnek, pokrojoną w talarki marchew, starte na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz obrane i pokrojone z botwinki, buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń