Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej porzeczki

Zupa z czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 158

Dodano:

Odsłon: 589

Zupa na słodko jest równie pyszne co taka na słono. Daje orzeźwienie w gorący dzień.

Składniki

  • - 1,5 dag margaryny
  • - 1,5 dag mąki tortowej
  • - 2 szklanki wody
  • - 30 dag czerwonej porzeczki
  • - cukier do smaku
  • - 165 ml śmietany kremówki 30%
  • - 2 łyżki śmietany 18%
  • - kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy jasną zasmażkę. Dalej mieszając wlewamy po szklance wody. Gotujemy około 15 minut.
    2. Porzeczki blendujemy. Dodajemy do zupy razem z cukrem. Gotujemy przez 5 minut.
    3. Zupę zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilkę aby nie była zbyt gorąca i mieszamy ze śmietaną kremówką.
    4. Przestudzoną wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    5. Zimną zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy keksem śmietany 18% i gałązkami czerwonej porzeczki. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń