Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1873 Ocena: 43067

Dodano:

Odsłon: 1264

Z wytęsknieniem wyczekuję rozpoczęcie sezonu na fasolkę szparagową. Zupę można przygotować ze świeżej fasolki ,jaki również takiej z zalewy.

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • por (biała część)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew ,pietruszkę ,seler obieramy ,myjemy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy ,osuszamy ,kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy ,myjemy ,kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,wędzone żeberka ,zagotowujemy. Fasolkę myjemy ,obcinamy oba końce każdej fasolki ,osączamy (jeśli jest duża ,przecinamy) i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości fasolki ,około 20 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń