Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żurek w chlebie i biała kiełbasa"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
Składniki
Żurek: włoszczyznę oczyść, włóż do garnka. Dodaj boczek, cebulę, przyprawy i zalej 3 litrami wody. Gotuj około 25 minut. Wyjmij warzywa oraz boczek. Wlej zakwas.
Wsyp majeranek, szczyptę soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami żurku, wlej do garnka. Zagotuj całość, przypraw. Dodaj pokrojony boczek.
Z chlebków zetnij czapeczki, wydrąż. Podpiecz je przez 5 minut w piekarniku. Obierz i pokrój jajka. Włóż do chlebków. Zalej je gorącym żurkiem.
Biała kiełbasa: kiełbasę nakłuj wykałaczką, włóż do garnka, zalej wodą, aby była zakryta. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, wsyp majeranek. Gotuj15 minut.
W tym czasie przygotuj sos: pokrojoną cebulę zeszklij na maśle. Wlej gorący bulion. Gotuj kilka minut. Część sosu wymieszaj ze śmietaną, wlej do sosu, zagotuj. Dodaj chrzan, posiekany koperek. Sos przypraw.
Blaszkę posmaruj olejem. Ułóż w niej kiełbasę. Obłóż krążkami cebuli oraz ząbkami czosnku. Zapiecz w piekarniku na rumiano z obu stron. Podaj z sosem chrzanowym.Źródło: Takie jest życie