Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski keks waniliowy"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 795
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2826
Składniki
Masło utrzyj razem z cukrem pudrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem, porcjami dodawaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż rdzeń wanilii. Wlej likier. Dobrze utrzyj. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie.
Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut w foremce, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto oblej gęstym lukrem i udekoruj kandyzowanymi owocami. Jeśli wolisz, możesz oprószyć keks cukrem pudrem i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.Źródło: Naj