Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka lekka jak puch"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2789
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 56
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2789
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 56
Składniki
Zalej połowę mąki wrzącym mlekiem. Gdy ostygnie, dodaj pokruszone drożdże. Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Utrzyj żółtka z cukrem, a następnie połącz z mąką oraz rozczynem. 3. Do wyrobionego ciasta dodaj rum, roztopione i schłodzone masło oraz sól. Na koniec dosyp umyte, osaczone i posypane mąką rodzynki.
Nasmarowaną masłem formę wypełnij do połowy ciastem i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie piecz babkę 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Źródło: Kurier TV