Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na oleju siostry Anastazji to klasyczna i niezwykle prosta w wykonaniu propozycja na świąteczny stół, niedzielny dodatek do kawy czy też na co dzień. Całość przygotowuje się niezwykle szybko. Babka jest bardzo wilgotna i aromatyczna, z wyraźną cytrynową nutą. Ciasto zwieńcza polewa miodowo-cytrynowa, która sprawi, że nie zapomnisz szybko o tej babce.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce utrzyj razem do połączenia: olej, cukier, jajka, wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodaj jogurt i suche składniki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i wygładź.
Foremkę wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 55-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Przygotuj polewę. W miseczce wymieszaj ze sobą: miód, sok z cytryny, mleko i skórkę cytrynową. Następnie dodaj cukier puder i utrzyj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Polewą zalej babkę. Babkę na oleju siostry Anastazji podawaj po zastygnięciu lukru, najlepiej następnego dnia.