Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na oleju siostry Anastazji to klasyczna i niezwykle prosta w wykonaniu propozycja na świąteczny stół, niedzielny dodatek do kawy czy też na co dzień. Całość przygotowuje się niezwykle szybko. Babka jest bardzo wilgotna i aromatyczna, z wyraźną cytrynową nutą. Ciasto zwieńcza polewa miodowo-cytrynowa, która sprawi, że nie zapomnisz szybko o tej babce.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27860
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27860
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce utrzyj razem do połączenia: olej, cukier, jajka, wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodaj jogurt i suche składniki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i wygładź.
Foremkę wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 55-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Przygotuj polewę. W miseczce wymieszaj ze sobą: miód, sok z cytryny, mleko i skórkę cytrynową. Następnie dodaj cukier puder i utrzyj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Polewą zalej babkę. Babkę na oleju siostry Anastazji podawaj po zastygnięciu lukru, najlepiej następnego dnia.