Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na oleju siostry Anastazji to przepis na idealny wypiek - aromatyczne, wilgotne ciasto z wyraźną nutą cytryny rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdza się nie tylko do niedzielnej kawy, ale także na święta Wielkanocne czy inne, ważniejsze okazje. Z powodzeniem zabierzesz ją na piknik czy podasz znajomym na grillu.
Wypieki siostry Anastazji charakteryzują się niezwykłą prostotą przygotowania i użyciem podstawowych składników dostępnych w każdym sklepie i zazwyczaj będących w twojej domowej spiżarce lub lodówce. To ich wielka zaleta. Jednak by ciasto wyszło doskonałe, niezbędne jest dość sztywne trzymanie się przepisu, szczególnie proporcji między poszczególnymi produktami. Jednak warto, bo receptury siostry Anastazji są sprawdzone przez miliony osób i dają gwarancję udanej, najlepszej babki jaką zrobisz kiedykolwiek.
Kluczem do sukcesu jest dokładne trzymanie się przepisu i wszystkich zawartych w nim wskazówek. By zrobić tradycyjną babkę, używaj składników o temperaturze pokojowej, dzięki czemu łatwiej będą się ze sobą łączyć. Nie zapomnij więc wyjąć jajek na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań. Zawsze dodawaj suche składniki do mokrych, ale nie mieszaj masy zbyt długo, a jedynie do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Zbyt długie miksowanie sprawi, że ta prosta babka cytrynowa stanie się twarda i gumowata. Pilnuj też czasu pieczenia i wyjmij ciasto od razu po zauważeniu czystego patyczka, także w przypadku biszkoptu siostry Anastazji. Przeciągnięty wypiek będzie suchy i zapychający.
Przesiana mąka pszenna sprawdzi się najlepiej w przygotowaniu tej klasycznej babki na oleju. Wybieraj drobno zmieloną, typu tortowego, która jest najlżejsza i umożliwia przygotowanie najbardziej puszystego ciasta. Jeśli chcesz, możesz poeksperymentować ze zdrowszymi alternatywami, takimi jak mąka orkiszowa czy pełnoziarnista. Pamiętaj jednak, że są one cięższe i bardziej zbite, co będzie miało wpływ na konsystencję babki cytrynowej siostry Anastazji. W przypadku tłuszczu wybieraj ten o neutralnym smaku - doskonale sprawdzi się tu olej rzepakowy, ale możesz też spróbować oliwy z oliwek, choć ta cechuje się większą intensywnością aromatu.
Klasyczna forma babki sprawdzi się najlepiej do wypieku. Pamiętaj, by dobrze wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą, żeby nie było problemu z jej późniejszym wyjęciem. Ciasto siostry Anastazji zawsze wkładaj do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwieraj drzwiczek niemal do samego końca pieczenia.
Ta babka na oleju jest idealna bez żadnych dodatków, co nie znaczy, że nie możesz z nimi eksperymentować. Na wierzchu sprawdzi się najprostszy lukier cytrynowy, ale doskonale będzie też smakować babka obsypana cukrem pudrem. Do samej masy dołóż skórkę cytrynową lub pomarańczową, ale ciekawie będą prezentować się również rodzynki czy suszona żurawina. Możesz też wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego czy migdałowego, by dodatkowo podkręcić smak.
Wypiek z tego przepisu to idealna babka wielkanocna siostry Anastazji, która zachwyci wszystkich biesiadników przy stole. Jeśli brakuje ci w niej świątecznego klimatu, udekoruj ją ładnie kolorowym lukrem cytrynowym czy wielkanocną posypką. Pięknie będzie się też prezentować dwukolorowa babka na oleju - wystarczy do połowy masy dodać łyżeczkę kakao i rozlać oba ciasta do formy, tworząc efektowne zawijasy.
Domowa babka cytrynowa to ciasto, które będzie doskonałe na każdą okazję. Świetnie znosi też wyższe temperatury, a pod przykryciem, w temperaturze pokojowej możesz ją bezpiecznie przechowywać nawet do 5 dni. Alternatywnie możesz ją nawet zamrozić, a następnie powoli rozmrażać na blacie. Będzie gotowa do podania już po 3-4 godzinach.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1523
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 111
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18311
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 571
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1013
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1523
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 111
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18311
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 571
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1013
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce utrzyj razem do połączenia: olej, cukier, jajka, wanilię, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodaj jogurt i suche składniki. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i wygładź.
Foremkę wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 55-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Przygotuj polewę. W miseczce wymieszaj ze sobą: miód, sok z cytryny, mleko i skórkę cytrynową. Następnie dodaj cukier puder i utrzyj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Polewą zalej babkę. Babkę na oleju siostry Anastazji podawaj po zastygnięciu lukru, najlepiej następnego dnia.