Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka piaskowa w czekoladowe łatki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5733
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 125
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 5733
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 125
Składniki
Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 1,45 zł
Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 3–5 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Czekoladę połam na małe kawałki. Sypkie małymi porcjami dodawaj do ucieranej masy maślanej. Dołóż kawałeczki czekolady i wymieszaj łyżką.
Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekar- nika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny.
Babkę studź ok. 30 minut w foremce. Potem przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. Oblej nią zimną babkę. Zanim polewa zastygnie, ułóż na cieście cukrowe motylki.Źródło: Tina