Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka piaskowo-cytrynowa to puszyste, subtelnie wilgotne ciasto, które wyróżnia się spośród innych babek. To doskonały przepis na babkę kruchą, ale jednocześnie nieprzesuszoną. Będzie idealnym wyborem na wielkanocny stół oraz rodzinne spotkania. Bardzo prosta do zrobienia, a odpowiednio ozdobiona, na pewno umili ci święta.
niska foremka na babkę, miska, mikser
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 625
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9691
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 625
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9691
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 84
Składniki
Rozpuść masło na patelni lub w mikrofalówce, aby zmiękło.
Gdy masło ostygnie, ubij je z cukrem pudrem do uzyskania puszystej konsystencji.
Do miski wbij 4 średniej wielkości jajka, dodaj cukier puder, szczyptę soli, masło i sok z cytryny, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Obie mąki przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z jajeczną masą z miski.
Formę do pieczenia ok. 24 cm średnicy (tu niższa forma) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w piekarniku przez 50–55 minut, do tzn. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmij babkę z formy i posyp ją cukrem pudrem.