Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z żurawiną"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 288
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1250
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 288
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1250
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier kryształ, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksuj co najmniej minutę.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Dodaj do utartej wcześniej masy. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do przygotowanego ciasta. Na koniec dodaj garść suszonej żurawiny. Jeśli chcesz, możesz też dodać do składników skórkę otartą z cytryny lub kilka kropli ulubionego olejku aromatycznego.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą (lub mąką). Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znak, że babka się upiekła.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, a potem wyjmij z foremki. Pozostaw na kratce do ostygnięcia. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier. Polej babkę, dowolnie ozdób.Źródło: Świat kobiety