Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bezowy to deser, który charakteryzuje się spektakularnym wyglądem i niezwykle delikatnym smakiem. Mimo że proces pieczenia bezy wymaga czasu i nieco umiejętności, sam montaż ciasta jest szybki i prosty. Jest to idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, komunie, chrzciny czy eleganckie przyjęcia. Lekkość bezy i kremu oraz świeżość truskawek sprawiają, że jest to deser idealny na ciepłe i nawet upalne dni.
Białka o temperaturze pokojowej lepiej się ubijają, osiągają większą objętość i są bardziej stabilne niż zimne, co zapewnia puszystość bezy i jej lepsze trzymanie kształtu. Wyjmij jajka z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, ewentualnie możesz je ogrzać w delikatnie nagrzanej kąpieli wodnej, często mieszając. Białka należy ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to sprawdzić, biorąc odrobinę białek między palce i rozcierają masę - nie powinno być czuć żadnych ziarenek. Proces ten może trwać 10-15 minut w zależności od mocy miksera. To jest najważniejszy etap – nierozpuszczony cukier spowoduje, że beza będzie płakać lub opadać. By ułatwić sobie pracę, możesz użyć też cukru pudru, ale kategorycznie unikaj brązowego cukru.
Piana z białek staje się luźna, jeśli cukier jest dodawany do masy za szybko i zbyt gwałtownie. Dodawanie suchych składników musi odbywać się łyżeczka po łyżeczce, z przerwami na miksowanie, aby piana miała czas wchłonąć i rozpuścić cukier. Jeśli mimo to piana się rozluźni, można spróbować ratować ciasto, miksując pianę dłużej i dodając odrobinę mąki ziemniaczanej.
Pękanie bezy jest zazwyczaj spowodowane zbyt szybką zmianą temperatury środowiska, czyli włożenie białek do za gorącego piekarnika, a także zbyt gwałtowne schłodzenie po upieczeniu. Aby temu zapobiec, stopniowo obniżaj temperaturę zgodnie z przepisem od 170 st. do 130 st. Celsjusza i studź bezę powoli – pozostaw ją w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia, nawet przez kilka godzin.
Klejąca beza jest najczęściej wynikiem niedostatecznego wysuszenia ciasta, czyli zbyt krótkiego czasu pieczenia lub zbyt dużej wilgotności w pomieszczeniu. Sprawdź, czy piekarnik utrzymuje odpowiednio niską temperaturę, ale jeśli beza jest klejąca, włącz piekarnik ponownie na 110 stopni Celsjusza i susz ją dłużej, nawet o 30-60 minut, aż wierzch będzie twardy i matowy. Możesz też kończyć pieczenie przy lekko uchylonych drzwiczkach, by wilgoć mogła swobodnie odparowywać.
Bardzo ważnym składnikiem jest tu mascarpone, który zachowuje odpowiednią stabilność i konsystencję, nawet przez dłuższy czas. Nie używaj zamiennika! Pamiętaj, że najpierw do misy miksera należy wlać śmietanę kremówkę i ubić ją z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodaj schłodzone mascarpone i mieszaj delikatnie całość szpatułką lub mikserem na niskich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą w jednolity, gęsty krem. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa się zwarzy.
Do tortu bezowego z truskawkami konieczne jest użycie świeżych owoców. Mrożone truskawki po rozmrożeniu puszczą dużo soku, który natychmiast rozmiękczy bezę i rozrzedzi krem, niszcząc strukturę tortu. Nieodpowiednie są również truskawki w słoiku. Te świetnie nadają się do sosu lub musu, ale nie jako dekoracja bezy z owocami. Możesz również wykorzystać inne składniki - najlepiej sezonowe - maliny, borówki, śliwki, jagody.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11344
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2742
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 554
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11344
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13485
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2742
Składniki
Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (cyrklem lub z użyciem talerza). Arkusz umieść na blasze piekarnika.
Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec stopniowo dodawaj do nich cukier. Gdy cały cukier się rozpuści, wlej do białek sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze przez chwilę.
Sztywną pianę z białek przełóż ostrożnie na środek narysowanego okręgu. Szybkimi ruchami uformuj w jego obrębie kopczyk. Na środku zrób dość duże wgłębienie na krem. Brzegi ozdób, przeciągając od dołu do góry szpatułką.
Wstaw bezę do nagrzanego wcześniej do 170°C piekarnika i od razu zredukuj ustawienie temperatury do 130°C. Piecz przez około półtorej godziny. Gdyby bez rumieniła się zbyt mocno, obniż jeszcze nieco temperaturę i piecz dłużej. Po upieczeniu pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku. Możesz przygotować ją nawet kilka dni przed wykonaniem tortu.
Śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę połącz delikatnie z serkiem mascarpone tak, by powstał jednolity krem. Wypełnij nim bezę. Na wierzchu ułóż pokrojone na połówki truskawki.