Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Białe szparagi zawijane z salami i szczypiorkiem"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 86
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Umyj i obierz szparagi, odcinając zdrewniałe końce. Ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ziemniaki umyj i obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie.
Szczypiorek umyj i starannie osusz, odłóż ok. 12-14 "wąsów", resztę drobno posiekaj.
Ugotowane szparagi osącz z wody i trzymaj w cieple.
Zrób sos: szklankę wywaru z gotowania szparagów zmieszaj z bulionem i zagotuj. Dodaj odrobinę do śmietany, wymieszaj. Następnie śmietanę wlej do wywaru z bulionem. Wymieszaj, jeszcze chwilkę potrzymaj na ogniu i zestaw.
Ziemniaki odlej i dokładnie utłucz, wlewając do nich powoli mleko oraz dodając łyżkę masła. Następnie dopraw je do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Do sosu dodaj posiekany szczypiorek, a następnie przypraw go gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Po dwa szparagi pozawijaj w dwa plasterki salami i pozwiązuj je szczypiorkowym źdźbłem. Kładź po trzy szparagowe "paczuszki" na talerze i podawaj, polane sosem ze szczypiorkiem. Jako dodatek do szparagów z salami serwuj utłuczone z mlekiem i masłem ziemniaki.