Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny Biszkopt Confetti z 5 jaj i bez proszku do pieczenia. Biszkopt jest mięciutki, puszysty i bardzo kolorowy.
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3550
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 456
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 177
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5580
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1144
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3550
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 456
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 177
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5580
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1144
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Składniki
Do misy miksera przekładamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut (ja miksowałam 30 min.). Po tym czasie masa dobrze się ubije, podwoi swoją objętość, zrobi jasna i puszysta. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Miksujemy teraz na najniższych obrotach miksera. Robimy to krótko, do połączenia składników. (Obie mąki można też połączyć z masą jajeczną ręcznie za pomocą szpatułki. Robimy to delikatnie i krótko, aby nie naruszyć napowietrzonej struktury masy, bo oklapnie i straci swoją objętość, a co za tym idzie - stabilność) Na koniec wsypujemy confetti i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy ciasto do rantu lub wysokiej tortownicy przeznaczonej do biszkoptów. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boków foremki niczym nie smarujemy. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę obejrzeć film. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 170℃-175℃ przez 40 - 45 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze. Upieczony biszkopt confetti od razu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie odwracamy do góry spodem. Ściągamy papier i rant. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero gdy biszkopt będzie dobrze wystudzony, można przekroić go na blaty.
Uwagi: - Biszkopt Confetti jest zrobiony na bazie biszkoptu tradycyjnego, ale równie dobrze można go zrobić na bazie biszkoptu tłuszczowego. - Proszę zwrócić uwagę, aby posypka nie była cukrowa, bo się rozpuści w masie podczas mieszania i pieczenia. Musi to być posypka kolorowa lub confetti, które nadaje się do pieczenia. Zazwyczaj taka informacja znajduje się na opakowaniu posypki lub confetti. - Nie nadaje się też posypka typu maczek, bo jest za drobna i nie będzie jej widać.