Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt genueński
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt genueński

01.10.2025 Odsłon: 24306
5.0 (24 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Biszkopt genueński to wyjątkowo puszyste i delikatne ciasto, które różni się od klasycznego biszkoptu dodatkiem rozpuszczonego masła. Charakteryzuje się delikatną, wilgotniejszą strukturą i bogatszym smakiem, a dzięki dodatkowi kakao ma czekoladowy aromat. Jako alternatywa tradycyjnego biszkoptu kakaowego z 4 jaj, jest idealną bazą do tortów z cięższymi, bardziej kremowymi masami. 

Zastosowanie biszkoptu genueńskiego 

Biszkopt genueński to ciasto, które zdecydowanie warto przygotować, zwłaszcza jeśli planujesz upiec elegancki, wielowarstwowy tort. Jest to idealna baza pod cięższe kremy, takie jak kremy maślane, czekoladowe, czy na bazie mascarpone lub żelatyny, ponieważ jest bardziej stabilny i wilgotny niż klasyczny biszkopt z 4 jaj. Świetnie sprawdzi się na ważne uroczystości, takie jak urodziny, rocznice, jubileusze czy święta, gdzie chcemy zaserwować coś wyjątkowego i możemy poświęcić na pieczenie nieco więcej czasu. Dodatek kakao i masła nadaje mu bogatszego smaku, co sprawia, że jest idealny nawet z prostą i cienką warstwą nadzienia. Mimo że wymaga ostrożności podczas przyrządzania, jego smak w pełni rekompensuje włożony wysiłek. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, tortownica o średnicy 23 cm

Etapy przygotowania

Jak utrzeć jajka i cukier, by ciasta zawsze wychodziły prawidłowo? 

Jajka z cukrem ubijamy do momentu, aż podwoją, a nawet potroją swoją objętość, a masa stanie się bardzo puszysta, jasna i gęsta. Jeśli podniesiesz trzepaczkę, powinna opadać wyraźną wstążką, która pozostawia ślad na powierzchni. Zajmie to zwykle 7-10 minut na najwyższych obrotach miksera. Pamiętaj, żeby lekko podgrzać jajka ostrożnie przed rozpoczęciem miksowania, co ułatwi ubijanie puszystej masy. Możesz włożyć je do miski i umieścić ją na chwilę w ciepłej kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Pamiętaj, by nie podgrzewać ich zbyt mocno, bo zwyczajnie się zetną. 

Biszkopt maślany - jak dodać masło do ciasta? 

Przede wszystkim masło musi być rozpuszczone, ale przestudzone - o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe - zanim wlejesz je do ubitej masy jajecznej. Jeśli dodasz gorący tłuszcz, natychmiast zniszczy on delikatną strukturę piany z jajek, sprawiając, że ciasto opadnie i będzie ciężkie. Masło powinno mieć temperaturę zbliżoną do masy jajecznej. Wlewaj masło powoli i stopniowo, na samym końcu. Używając szpatułki drewnianej lub silikonowej, mieszaj delikatnie, od spodu do góry, upewniając się, że tłuszcz w pełni połączył się z masą. Jeśli ten osiądzie na dnie, ciasto w tym miejscu będzie tłuste i ciężkie. Jednocześnie nie mieszaj za długo, bo biszkopt wyjdzie twardy. 

Czy można użyć masła klarowanego? 

Masło klarowane jest doskonałym zamiennikiem, ponieważ nie zawiera wody i ma wyższą temperaturę dymienia. Jego smak jest bardziej orzechowy, co dodatkowo wzbogaci ciasto. Użyj tej samej ilości, co zwykłego masła, pamiętając o jego rozpuszczeniu i ostudzeniu. Ten składnik jest też znacznie wygodniejszy w użyciu! 

Biszkopt z masłem - czy można upiec jasną wersję? 

Przepis można zmodyfikować tak, by przyrządzić klasyczną, jasną wersję. Aby upiec jasny biszkopt genueński, musisz zastąpić kakao taką samą ilością mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Wtedy całkowita ilość suchych składników wyniesie wedle tego przepisu 170 g. W ten sposób zachowasz odpowiednie proporcje składników suchych do mokrych, a całość wyjdzie puszysta i delikatna. Jasne ciasto najlepiej komponuje się z delikatnym kremem śmietanowym, często z dodatkiem owoców. 

Biszkopt zapadł się w środku - co jest tego przyczyną? 

Zapadnięcie się ciasta na środku oznacza, że spód do tortu nie dopiekł się w środku, chociaż z zewnątrz wyglądał na gotowy. Może to być wynik zbyt wysokiej temperatury pieczenia, która szybko zapiekła wierzch, pozostawiając środek surowy lub za krótkiego czasu pieczenia. Tak jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu, pamiętaj o dokładnym sprawdzeniu patyczkiem w samym środku ciasta i powolnym studzeniu. Jeśli jednak blaty są zbyt suche, najprawdopodobniej doszło do przepieczenia lub zbyt mocnego wymieszania składników. Możesz próbować ratować ciasto, mocno je nasączając syropami lub herbatą.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1498

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 865

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 615

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1333

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2428

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 595

> 60 min >60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1498

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 865

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 615

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1333

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2428

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 595

> 60 min >60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt genueński
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 6 jajek,
  • 150 drobnego cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao,
  • 40 g masła.
Sposób przygotowania:
1

Masło rozpuść w garnuszku u odstaw do przestygnięcia.

2

Jajka ubij wraz z cukrem. Gdy podwoją swoją objętość, przestań miksować, dodaj w kilku partiach przesianą mąkę wraz z kakao. Wszystko delikatnie wymieszaj.

3

Na samym końcu wlej rozpuszczone masło i ponownie zamieszaj.

4

Do wysmarowanej masłem tortownicy wlej ciasto.

5

Biszkopt piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Najlepiej przed wyjęciem ciasta sprawdź wykałaczką, czy jest upieczony.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki