Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt. W końcu znalazłam i pragne się nim podzielić
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 323
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 44
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 323
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40447
Składniki
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a w osobnej miseczce mieszamy olej ze sokiem cytrynowym. Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do momentu aż piana będzie błyszcząca i będzie "trzymać się" miski.
Następnie, nie przerywając ubijania,dodajemy porcjami cukier. Pianę ubijamy do rozpuszczenia się cukru, ok 5minut
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka po 1 sztuce, a następnie wlewamy małym strumyczkiem olej ze sokiem cytrynowym.
Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Miksujemy TYLKO do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika /bez termoobiegu, najlepiej grzanie od spodu/ Pieczemy ok 40 minut.