Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt. W końcu znalazłam i pragne się nim podzielić
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4115
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34252
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1828
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113674
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4115
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34252
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1828
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113674
Składniki
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a w osobnej miseczce mieszamy olej ze sokiem cytrynowym. Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do momentu aż piana będzie błyszcząca i będzie "trzymać się" miski.
Następnie, nie przerywając ubijania,dodajemy porcjami cukier. Pianę ubijamy do rozpuszczenia się cukru, ok 5minut
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka po 1 sztuce, a następnie wlewamy małym strumyczkiem olej ze sokiem cytrynowym.
Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Miksujemy TYLKO do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika /bez termoobiegu, najlepiej grzanie od spodu/ Pieczemy ok 40 minut.