Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt. W końcu znalazłam i pragne się nim podzielić
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a w osobnej miseczce mieszamy olej ze sokiem cytrynowym. Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do momentu aż piana będzie błyszcząca i będzie "trzymać się" miski.
Następnie, nie przerywając ubijania,dodajemy porcjami cukier. Pianę ubijamy do rozpuszczenia się cukru, ok 5minut
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka po 1 sztuce, a następnie wlewamy małym strumyczkiem olej ze sokiem cytrynowym.
Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Miksujemy TYLKO do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika /bez termoobiegu, najlepiej grzanie od spodu/ Pieczemy ok 40 minut.