Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem wystarczy odrobina zapachu w kuchni, aby w całym domu zapanowała prawdziwa magia. Takich chwil nie brakuje w okresie świątecznym. Cynamon, goździki, cynamon oraz kakao mieszają się w powietrzu i zapowiadają wyjątkowo radosny czas. To właśnie kwintesencja przygotowywania naszego biszkoptu piernikowego. Jednocześnie jest on podstawą wielu przepisów na ciasta w okresie jesienno-zimowym, a także nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz grudniowych wieczorów, domowego ciepła i świątecznego nastroju.
Biszkopt piernikowy z naszego przepisu jest delikatny i puszysty, dlatego stanowi doskonałą bazę do tortów oraz ciast warstwowych. Połącz go z kremem z mascarpone, czekoladą albo wanilią. Wspaniale komponuje się również z lekkim kremem budyniowym. Korzenne przyprawy z kolei dobrze łączą się z wieloma konfiturami, np. z czarnej porzeczki, wiśni czy owoców leśnych albo z powidłami śliwkowymi. Kwaśne i lekko słodkie odmiany, przełamują korzenną głębię. Do obłożenia biszkoptu z zewnątrz przyda się np. krem maślany oraz świąteczne dekoracje, czyli posypki, wiórki kokosowe, a nawet kandyzowane owoce. Dzięki wielu możliwościom możesz stworzyć tort na Boże Narodzenie dla całej rodziny.
Jeśli szukasz prostszego rozwiązania, wystarczy przekroić biszkopt i posmarować go ulubionym dżemem, przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Smak obroni się sam. W wersji pokrojonej w kostce stanowi doskonałą bazę do zrobienia spektakularnych warstwowych deserków w pucharkach albo cake popsów.
Choć biszkopt piernikowy jest dość intensywny w swoim smaku, możesz go też z powodzeniem nasączyć np. delikatnym ponczem kawowym, naparem z herbaty z goździkami albo niewielką ilością nalewki wiśniowej. Dzięki temu podkreślisz jego korzenny charakter.
Tortownica o średnicy 18 cm
To właśnie przyprawa nadaje wypiekowi charakterystyczny korzenny aromat oraz głębię smaku. Właśnie dlatego jej wybór nie powinien być przypadkowy. Najlepiej sięgnij po taką, która nie ma cukru i mąki w składzie. Wiele gotowych mieszanek w sklepach ma niepotrzebne wypełniacze. Szukaj takich, które mają naturalne składniki, w tym cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, anyż czy ziele angielskie.
Możesz również przygotować samodzielnie domową przyprawę do piernika. To prostsze niż ci się wydaje, a pozwala idealnie dostosować proporcje do swoich upodobań. Możesz np. dodać więcej imbiru mielonego, a mniej cynamonu. Domowa przyprawa będzie nie tylko bardziej aromatyczna, ale też pozbawiona niepotrzebnych konserwantów i sztucznych dodatków.
W przypadku delikatnych wypieków, takich jak biszkopt piernikowy, ważne jest również zachowanie balansu. Przyprawa nie może zdominować pozostałych składników. Dwie łyżeczki dobrej jakości mieszanki na porcję ciasta z 3 jajkami to wystarczająca ilość.
Na początek przygotuj składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wybierz też cukier do wypieków, dzięki czemu szybciej się rozpuści ze względu na drobniejszą konsystencję. Mąka najlepiej sprawdzi się typu 450 albo 480. Unikaj ciężkich odmian, aby biszkopt nie stracił na swojej lekkości. Nie przesadzaj też z ilością kakao i przyprawy do piernika - po 2 łyżki dobrej jakości składników zdecydowanie wystarczy.
Podczas przygotowywania biszkoptu piernikowego, pamiętaj o kilku wskazówkach:
Gotowy biszkopt piernikowy powinien być sprężysty i równy. Po upieczeniu zostaw go jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52236
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 185
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52236
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 185
Składniki
Do miski przesiej mąkę wraz z kakao i przyprawą do piernika.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Gdy białka zwiększą swoją objętość, nie przestając ubijać, partiami zacznij wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.
Do masy wsyp wymieszaną mąkę z kakao i przyprawami. Całość delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Tortownicę natłuść masłem i przelej ciasto. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Następnie studź, nie wyciągając z piekarnika, przy lekko uchylonych drzwiczkach.