Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt piernikowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt piernikowy

15.07.2025 Odsłon: 4580
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Czasem wystarczy odrobina zapachu w kuchni, aby w całym domu zapanowała prawdziwa magia. Takich chwil nie brakuje w okresie świątecznym. Cynamon, goździki, cynamon oraz kakao mieszają się w powietrzu i zapowiadają wyjątkowo radosny czas. To właśnie kwintesencja przygotowywania naszego biszkoptu piernikowego. Jednocześnie jest on podstawą wielu przepisów na ciasta w okresie jesienno-zimowym, a także nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz grudniowych wieczorów, domowego ciepła i świątecznego nastroju. 

Wyjątkowy przepis na biszkopt piernikowy 

Biszkopt piernikowy z naszego przepisu jest delikatny i puszysty, dlatego  stanowi doskonałą bazę do tortów oraz ciast warstwowych. Połącz go z kremem z mascarpone, czekoladą albo wanilią. Wspaniale komponuje się również z lekkim kremem budyniowym. Korzenne przyprawy z kolei dobrze łączą się z wieloma konfiturami, np. z czarnej porzeczki, wiśni czy owoców leśnych albo z powidłami śliwkowymi. Kwaśne i lekko słodkie odmiany, przełamują korzenną głębię. Do obłożenia biszkoptu z zewnątrz przyda się np. krem maślany oraz świąteczne dekoracje, czyli posypki, wiórki kokosowe, a nawet kandyzowane owoce. Dzięki wielu możliwościom możesz stworzyć tort na Boże Narodzenie dla całej rodziny. 

Jeśli szukasz prostszego rozwiązania, wystarczy przekroić biszkopt i posmarować go ulubionym dżemem, przełożyć bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Smak obroni się sam. W wersji pokrojonej w kostce stanowi doskonałą bazę do zrobienia spektakularnych warstwowych deserków w pucharkach albo cake popsów. 

Choć biszkopt piernikowy jest dość intensywny w swoim smaku, możesz go też z powodzeniem nasączyć np. delikatnym ponczem kawowym, naparem z herbaty z goździkami albo niewielką ilością nalewki wiśniowej. Dzięki temu podkreślisz jego korzenny charakter.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 18 cm

Etapy przygotowania

Jaką przyprawę do biszkoptu piernikowego wybrać? 

To właśnie przyprawa nadaje wypiekowi charakterystyczny korzenny aromat oraz głębię smaku. Właśnie dlatego jej wybór nie powinien być przypadkowy. Najlepiej sięgnij po taką, która nie ma cukru i mąki w składzie. Wiele gotowych mieszanek w sklepach ma niepotrzebne wypełniacze. Szukaj takich, które mają naturalne składniki, w tym cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, anyż czy ziele angielskie.  

Możesz również przygotować samodzielnie domową przyprawę do piernika. To prostsze niż ci się wydaje, a pozwala idealnie dostosować proporcje do swoich upodobań. Możesz np. dodać więcej imbiru mielonego, a mniej cynamonu. Domowa przyprawa będzie nie tylko bardziej aromatyczna, ale też pozbawiona niepotrzebnych konserwantów i sztucznych dodatków. 

W przypadku delikatnych wypieków, takich jak biszkopt piernikowy, ważne jest również zachowanie balansu. Przyprawa nie może zdominować pozostałych składników. Dwie łyżeczki dobrej jakości mieszanki na porcję ciasta z 3 jajkami to wystarczająca ilość. 

Jak zrobić puszysty biszkopt piernikowy? 

Na początek przygotuj składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wybierz też cukier do wypieków, dzięki czemu szybciej się rozpuści ze względu na drobniejszą konsystencję. Mąka najlepiej sprawdzi się typu 450 albo 480. Unikaj ciężkich odmian, aby biszkopt nie stracił na swojej lekkości. Nie przesadzaj też z ilością kakao i przyprawy do piernika - po 2 łyżki dobrej jakości składników zdecydowanie wystarczy. 

Podczas przygotowywania biszkoptu piernikowego, pamiętaj o kilku wskazówkach: 

  • precyzyjnie oddziel białka od żółtek, aby dobrze się ubiły. 
  • Do ubijania białek użyj szczypty soli, co pozwoli ci uzyskać puszystą i sztywną pianę. 
  • Partiami dodawaj cukier, ciągle miksując. Tylko cierpliwe dodawanie i długie ubijanie pozwolą uzyskać gładką, lśniącą masę bez wyczuwalnych kryształków. 
  • Łączenie suchej mieszanki z pianą nie powinno być gwałtowne. Użyj do tego silikonowej szpatułki i mieszaj ruchem od dołu do góry – tylko do momentu, kiedy nie będzie widać śladów mąki. 
  • Formę do pieczenia wystarczy delikatnie natłuścić masłem. Nie posypuj jej mąką ani nie wykładaj papierem do pieczenia po bokach. 
  • Po 30 minutach pieczenia możesz wykonać test suchego patyczka.  

Gotowy biszkopt piernikowy powinien być sprężysty i równy. Po upieczeniu zostaw go jeszcze na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 546

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 112

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101307

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 788

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5830

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 977

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 546

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 112

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101307

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 788

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5830

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 977

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt piernikowy
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 80 g mąki,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Dodatkowo:
  • masło do natłuszczenia formy.
Sposób przygotowania:
1

Do miski przesiej mąkę wraz z kakao i przyprawą do piernika.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

3

Gdy białka zwiększą swoją objętość, nie przestając ubijać, partiami zacznij wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku.

4

Do masy wsyp wymieszaną mąkę z kakao i przyprawami. Całość delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.

5

Tortownicę natłuść masłem i przelej ciasto. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Następnie studź, nie wyciągając z piekarnika, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki