Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpacie stoi ziemniakami. Są praktycznie nieodzownym elementem każdego dania, a więc czemu nie użyć ich przy stworzeniu wyjątkowych ciast i tortów? Biszkopt podkarpacki wykorzystuje nie mąkę pszenną, ale ziemniaczaną! Jest niezwykle wdzięcznym składnikiem, który gwarantuje przepiękne wyrastanie biszkoptu, jego miękkość i pulchność. Ciasto będzie świetnie komponowało się z klasycznymi kremami, dżemami owocowymi czy też samodzielnie – na przykład polane odrobiną słodkiej śmietanki czy sosu czekoladowego.
średnica formy: 25 cm
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 523
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 523
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10744
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19676
Składniki
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Jajka w całości ubij na puszystą pianę. Dodaj je do masy maślanej, w razie potrzeby wsypując przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej, kiedy masa zaczęłaby się ścinać. Kiedy masa się dobrze połączy, dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wyrównaj.
Wstaw biszkopt podkarpacki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie przyrumieniał się zbyt szybko, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw w foremce do ostygnięcia, a następnie przenieś je na kratkę. Gotowy biszkopt podkarpacki przekładaj kremem lub przetworami owocowymi.