Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpacie stoi ziemniakami. Są praktycznie nieodzownym elementem każdego dania, a więc czemu nie użyć ich przy stworzeniu wyjątkowych ciast i tortów? Biszkopt podkarpacki wykorzystuje nie mąkę pszenną, ale ziemniaczaną! Jest niezwykle wdzięcznym składnikiem, który gwarantuje przepiękne wyrastanie biszkoptu, jego miękkość i pulchność. Ciasto będzie świetnie komponowało się z klasycznymi kremami, dżemami owocowymi czy też samodzielnie – na przykład polane odrobiną słodkiej śmietanki czy sosu czekoladowego.
średnica formy: 25 cm
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 2964
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 415
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 56
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 2964
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 415
Składniki
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Jajka w całości ubij na puszystą pianę. Dodaj je do masy maślanej, w razie potrzeby wsypując przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej, kiedy masa zaczęłaby się ścinać. Kiedy masa się dobrze połączy, dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wyrównaj.
Wstaw biszkopt podkarpacki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie przyrumieniał się zbyt szybko, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw w foremce do ostygnięcia, a następnie przenieś je na kratkę. Gotowy biszkopt podkarpacki przekładaj kremem lub przetworami owocowymi.