Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpacie stoi ziemniakami. Są praktycznie nieodzownym elementem każdego dania, a więc czemu nie użyć ich przy stworzeniu wyjątkowych ciast i tortów? Biszkopt podkarpacki wykorzystuje nie mąkę pszenną, ale ziemniaczaną! Jest niezwykle wdzięcznym składnikiem, który gwarantuje przepiękne wyrastanie biszkoptu, jego miękkość i pulchność. Ciasto będzie świetnie komponowało się z klasycznymi kremami, dżemami owocowymi czy też samodzielnie – na przykład polane odrobiną słodkiej śmietanki czy sosu czekoladowego.
średnica formy: 25 cm
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 31
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 37
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 43
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 63
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19651
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 31
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 37
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 43
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 63
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19651
Składniki
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Jajka w całości ubij na puszystą pianę. Dodaj je do masy maślanej, w razie potrzeby wsypując przesianą łyżkę mąki ziemniaczanej, kiedy masa zaczęłaby się ścinać. Kiedy masa się dobrze połączy, dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wyrównaj.
Wstaw biszkopt podkarpacki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta będzie przyrumieniał się zbyt szybko, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie.
Wyjmij ciasto z pieca i pozostaw w foremce do ostygnięcia, a następnie przenieś je na kratkę. Gotowy biszkopt podkarpacki przekładaj kremem lub przetworami owocowymi.