Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest trochę pracy z wykonaniem tego biszkoptu. Zapewniam jednak, że warto się potrudzić. Ciasto jest wykwintne i stanie się ozdobą stołu.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1090
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1090
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier, następnie żółtka i nadal ubijać. Gdy całość powiększy objętość i zbieleje, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mąkę tortową należy przesiać przez sito. Mąki najlepiej wsypywać łyżką po ściankach naczynia, gdyż ciasto może opaść. Przed mąką można dodać dwie łyżki letniej, przegotowanej wody. Wymieszać starannie i delikatnie. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25-30 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie równie części. Górną część włożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Należy włożyć górną częścią do dołu. Wtedy biszkopt będzie równy. Można go lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie.
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Rozdzielić je do dwóch naczyń i przestudzone dać do lodówki. Gdy zaczną tężeć jedną wylać na biszkopt z brzoskwiniami i całość dać do lodówki. Drugą galaretkę dać do głębokiego naczynia. "Śnieżkę" ubić mikserem z zimnym mlekiem. Gdy bita śmietana będzie już sztywna połączyć ją przy pomocy rózgi z tężejącą galaretką. Gdy krem będzie mieć właściwą konsystencję, wyłożyć go łyżką na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Znów dać do lodówki, najlepiej na całą noc.